Inici arrow Col·lecció arrow Vehícles

Vehícles


HISPANO SUIZA

Hispano-Suiza és la marca que més prestigi i reconeixement internacional ha donat a l’industria espanyola de l’automòbil. Va ser un líder en la tecnologia automobilista i aeronàutica durant el període comprès entre les dues grans Guerres Mundials, les seves patents van ser adquirides i utilitzades per empreses com la Rolls-Royce, General Motors, Renault, Peugeot, Delahaye, Wrigth Martin, o Mitsubishi, entre d’altres.


La Hispano-Suiza, Fábrica de Automóviles, S.A. es va crear el 14 de juny de 1904 a Barcelona. Després de varis negocis fallits amb altres empresaris, l’enginyer suís Marc Birkigt aconsegueix el suport econòmic de dos prominents homes de negocis de Barcelona, Damià Mateu i Francesc Seix. A partir del 1904 comença la producció de cotxes però també la fabricació de motors d’avions. Aquesta marca es va convertir en un referent a tot Europa. Un exemple d’aquest èxit va ser que entre la cartera de clients d’aquests automòbils es trobaven personatges com els reis Alfons XIII, Gustau V de Suècia, Carles II de Romania, Rativ d’Egipte o el Príncep de Mònaco entre d’altres. Però NO només les monarquies europees adquirien aquest cotxes sinó la burgesia industrial e intel·lectual es va veure atreta per aquesta prestigiosa marca. Fins i tot Einstein i Picasso van utilitzar un Hispano-Suiza.


L’Hispano Suiza del Museu de la Tècnica de l’Empordà,  és del 1908 i era un model anomenat Acorazado Sistema M. Birkigt amb motor de quatre cilindres (aquest exemplar va ser dissenyat com un carruatge),  Els primers anys de fabricació dels Hispano-Suiza, a les fàbriques només es construïa el motor, el xassís, les rodes i el volant. La carrosseria anava a càrrec del carrosser que seguia els desitjos dels clients.


 

 
© 2021 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres