Inici arrow Notícies arrow El MTE explora la relació entre la música i la ciència

El MTE explora la relació entre la música i la ciència

El Cicle de Música i Ciència del MTE arrenca aquesta setmana amb una conferència i un concert dedicats a la relació entre l’arquitectura i la música. La conferència, que impartirà el músic Josep Jofré, tindrà lloc el dimecres a partir de les 20’30 hores a les instal·lacions del museu. El dia següent l’esglèsia de Sant Pere de Figueres acollirà el concert del Trio Il Piaccere, a partir de les 20’30 hores. Ambdues activitats són gratuïtes.

Aquesta nova proposta del Museu de la Tècnica de l’Empordà neix amb la voluntat d’acostar al públic l’estreta relació existent entre el llenguatge musical i la ciència, la música i la paraula. Al unir la teoria de la música i la seva pràctica amb la interpretació científica intentem obrir un camí de comprensió i coneixement de la composició i la interpretació musical. Així hem unit física, arquitectura, geometria, aritmètica i filologia en tres conferències seguides dels seus corresponents concerts.

Quan ens plantegem la relació de la música amb la ciència comprenem les similituds d’ambdues disciplines: l’aprenentatge i la comprensió del llenguatge musical requereix vocació, esforç i temps, el coneixement científic necessita els mateixos elements per produir els seus fruits.


1. ARQUITECTURA I MÚSICA

CONFERÈNCIA

L’artifici de la música. L’esperit constructiu en el pensament musical de Johann Sebastian Bach

Dia: 24 d’octubre de 2007

Lloc: Museu de la Tècnica de l’Empordà

Hora: 20’30 hores

Entrada gratuïta

Sinopsi: En aquesta conferència es mostrarà com darrera la bellesa, l’emoció i l’equilibri que desprenen les obres de Johann Sebastián Bach, s’hi amaguen tota una sèrie d’elements de caràcter artificios i externs a la pròpia música que influeixen en l’enriquiment de la textura i en l’estructuració, el discurs musical, conferint a les obres una gran riquesa artística i intel·lectual.

Ponent: Josep Jofré (Santa Coloma de Farners, 1962)

Ha fet els seus estudis teòrics amb els compositors Benet Casablancas i Carles Guinovart, i ha treballat amb Yvan Nommick, Carl Schacter (anàlisi Schenkeriano), Heinz-Klaus Metzger, Roy Howat, William Kinderman i Herman Danusser, entre altres, en diferents cursos d’especialització musical. Com a docent ha donat classes a les escoles de música de Santa Coloma de Farners, Sant Hilari, Arbúcies i Anglès i ha estat fundador de la l’Orquestra Jove de la Selva. Ha publicat els llibres: "El lenguaje musical. Claves para comprender y utilizar la ortografía y la gramática de la música" (2003) i "El lenguaje musical II. La jerarquía de los sonidos. Fundamentos, tècnicas y sistemas de organización en la música occidental" (2005). En l’actualitat està fent el doctorat a la Universidad Autónoma de Madrid, sota la direcció del professor Yvan Nommick i dóna classes a secundària. També és crític de música clàssica del diari El Punt, col·laborador de la Revista Musical Catalana i membre del projecte PRODEMIUS (Propostes, Reflexions, Orientacions i Didàctica Interdisciplinària per a Educar a través de la Música)


CONCERT

Intèrpret: Trio Il Piaccere (Fedra Borràs -flauta travessera-, Chris Nicholls -violí-, Jordi Ribell –clavicèmbal-)

Breu currículum

El trio "Il Piaccere" està format per músics inquiets i versàtils, tots ells amb diferents però alhora sòlides trajectòries com a intèrprets. En aquest cas els components de la formació combinen i contrasten les seves experiències per assolir un repertori brillant del barroc català i alemany. El fet d’interpretar aquest repertori amb instruments que no són pròpiament del barroc, exceptuant el clavecí, no suposa sinó un repte per aconseguir el màxim d’expressió posibles en una música plena de riquesa i contrastos, mantenint sempre els criteris d’articulació i d’interpretació més propers a l’època.


PROGRAMA

1a part

Trio Sonata "La Burrasca" (G.P. Simoetti)

Preludio

Presto

Largo

Allegro

Sonata en Do menor (J.J Quanta)

Andante moderato

Allegro*

Larguetto

Vivace

Sonata en do menor (G.P.Telemann)

Largo

Vivace

Andante

Allegro

2a Part

Suite L’Impérial de les Nations

Gravement

Vivement

Gravement et marqué

Lentement

Rondement

Vivement*

Trio sonata BW1079 en Do menor (J.S.Bach)

Largo

Allegro*

Andante

Allegro


(*aquests moviments són fugues)

 
« Anterior   Següent »
© 2019 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres