Inici arrow Notícies arrow ENIGMA: La tècnica de codificar missatges per tal de fer-los secrets

ENIGMA: La tècnica de codificar missatges per tal de fer-los secrets

El passat 28 de desembre al Castell de Sant Ferran de Figueres es va signar entre l'Instituto de Historia y Cultura Militar (Ministerio de Defensa) representat per el Coronel Director del Museo Historico Militar de Figueres D.Jesús Heras Arroyo i per el secretari de la Fundació Pere Padrosa-Margarita Pierre , el Sr. Pere Padrosa Pierre, un contracte de dipòsit d'un exemplar de la màquina de xifrar i desxifrar ENIGMA.


La màquina Enigma, es el sistema de codificació de missatges més conegut de la història. Va ser utilitzada abans i durant la II Guerra Mundial per els exèrcits alemanys per tal de mantenir segures les seves comunicacions. El seu mecanisme era rotatori i permetia un doble us de la màquina. Servia tant per xifrar com per desxifrar missatges. Aquest dispositiu
electromecànic estava constituït per un teclat similar a una màquina d’escriure on les tecles eren interruptors elèctrics, un engranatge mecànic i un panell de lletres del alfabet. La part elèctrica estava composada per una bateria connectada a unes bombetes que representaven les diferents lletres del abecedari. Per el contrari el cor de l’Enigma era mecànic. Tenia uns rotors connectats entre si mateixos que automatitzaven considerablement els càlculs que eren necessaris per executar les operacions de xifrat i desxifrat de missatges.
Aquesta màquina va ser inventada i patentada al 1920 per l’enginyer holandès Hugo Alexander Koch, però per problemes econòmics va vendre la màquina i els seus drets a Arthur Scherbius i Richard Ritter que associats amb l’empresari berlinès Willie Korn varen crear la Enigma Chiffiermaschinen AG.
La primera versió de la Enigma es va presentar a Berna el 1923 i el seu objectiu era assegurar les comunicacions comercials entre les empreses. Va tenir molt poc èxit.
Després del model A, varen seguir el B, C i D, tots pensats en ser models comercials. El 1926, la marina alemanya va adoptar la màquina Enigma per xifrar les seves comunicacions.
El 1928, l’Exèrcit de Terra també la va adquirir i el 1935, amb els nazis al poder, totes les organitzacions públiques alemanyes, incluides la Gestapo i les SS, utilitzaven màquines Enigma. Els aliats varen necessitar del talent dels seus millors matemàtics i un gran esforç computacional per desxifrar la màquina Enigma, això i la feina del matemàtic polac Marian Rejewski que juntament amb els seus col·legues Rozycki i Zygalski varen esbrinar el funcionament de la Enigma però només en els models comercials; no en els militars molt més sofisticats. Els polacs, varen compartir amb els anglesos i francesos els seus estudis de criptoanàlisi i el treball comú va donar els seus fruits a Bletchley Park (a 80 kilòmetres al nord de Londres).
La màquina Enigma que deixa en dipòsit l'Instituto de Historia y Cultura Militar prové de la troballa a una oficina de l’Exèrcit de Terra, d’un lot de màquines que s’havien venut a l’exèrcit del General Franco durant la Guerra Civil espanyola. El model D amb número de sèrie K358, és un model de les anomenades comercials, no obstant, aquest mateix model, havia estat utilitzat per els membres de la Legión Condor alemana a Espanya i també per la marina italiana. L’encarregat de la recepció d’aquests màquines era el comandant Antonio Sarmiento, membre de l’ Estado Mayor i cap de la Oficina de Escuchas y Descifrado del Cuartel General de Franco, al novembre de 1936. No se sap els anys que aquestes màquines varen estar operatives a les Fuerzas Armadas Españolas, però al cap d’uns 70 anys de la seva introducció al nostre país, en varen aparèixer varies unitats amuntegades en un magatzem del Cuartel General del Ejército, ubicat al Palacio de Buenavista a la Plaza Cibeles de Madrid. Concretament 16 unitats que actualment estan repartides entre varis museus militars i civils al llarg de la geografia espanyola. Una d’elles és la que es cedeix en dipòsit al Museu de la Tècnica de l’Empordà.

Si voleu apmpliar informació relacionada amb la màquina ENIGMA, la seva història i funcionament, us recomanem l'exhaustiu treball del Sr. Román Ceano, que es pot trobar a la següent adreça www.kriptopolis.org


DESCARREGA'T EL FULLETÓ DE L'ENIGMA

 
« Anterior   Següent »
© 2019 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres