Inicio arrow Actividades arrow Conferencias y ciclos arrow 5è Cicle de Cinema i Ciència de l'MTE

5è Cicle de Cinema i Ciència de l'MTE


El 5è Cicle de Cinema i Ciència amb la biodiversitat com a taló de fons i amb el Cinefòrum, els tallers i les activitats per la Setmana de la Ciència com a eixos de treball pretén ser una eina per conscienciar a la societat de la importància de protegir la biodiversitat de la Terra. El cicle que aquest any creix en activitats, s’obre també al públic infantil i juvenil amb els tallers a la biblioteca Fages de Climent i les activitats per les escoles. 
El cinema, el tallers i les activitats de divulgació per les escoles han de servir per prendre consciència que es tracta d’una oportunitat a escala mundial per reconèixer la importància de la biodiversitat per a tota la vida a la Terra, per reflectir tot el que hem aconseguit per la salvaguarda de la biodiversitat i per reclamar atenció per als urgents reptes de futur encara pendents, que són molts.

 

5é CICLE DE CINEMA i CIENCIA
Biodiversitat a debat
  

Una de les principals línies de treball del Museu de la tècnica de l’Empordà és la divulgació científica, aquesta es materialitza amb el Cicle de Conferencies(MTE-CSIC), Complementaris, Música i Ciència entre altres. En aquest context, l’activitat “Cicle Cinema i Ciència” segueix aquesta filosofia. La activitat engloba tres actuacions de divulgació científica amb  cine científic como eix central:

-Cine fòrum

Quatre sessions de cine fòrum, on un científic i un crític de cine dirigeixen  i moderen el debat anterior y posterior a la projecció de la pel•lícula.

-Tallers
Una de las novetats serà la realització de tallers per a nens i joves. Pel desenvolupament d’aquesta activitat tenim el suport del servei pedagògic del MTE i del Museu del Cinema de Girona que  han treballat conjuntament per realitzar las activitats y los talleres del V Cicle de Cine y Ciència.

-Setmana de la ciència amb les escoles

Una segona novetat és la incorporació al cicle a la setmana de la ciència. Les diferents escoles de la comarca treballaran aspectes que es commemorant al llarg de l’Any de la Biodiversitat. Es crearà “el bosc de les idees” un mural realitzat pels escolars de la comarca on es materialitzarà el treball fet a les aules pels alumnes. Amb aquesta activitat es  pretén que els alumnes de l’Alt Empordà celebrin conjuntament la Setmana de la Ciència de forma lúdica i rigorosa a la vegada.
5è Cicle de Cinema i Ciència amb la biodiversitat com a taló de fons i amb el Cinefòrum, els tallers i les activitats per la Setmana de la Ciència com a eixos de treball pretén ser una eina per conscienciar a la societat de la importància de protegir la biodiversitat de la Terra. El cicle que aquest any creix en activitats, s’obre també al públic infantil i juvenil amb els tallers a la biblioteca Fages de Climent i les activitats per les escoles. 

El cinema, el tallers i les activitats de divulgació per les escoles han de servir per prendre consciència que es tracta d’una oportunitat a escala mundial per reconèixer la importància de la biodiversitat per a tota la vida a la Terra, per reflectir tot el que hem aconseguit per la salvaguarda de la biodiversitat i per reclamar atenció per als urgents reptes de futur encara pendents, que són molts.


Sessions

1. Biodiversitat amenaçada 
Cine fòrum: Tierra “ecosistemas en peligro”
Dia: Divendres 8 d’octubre de 2010, a les 20’00h
Lloc: La Cate de Figueres
Ponent: Josep Enric Llebot, Universitat Autònoma de Barcelona


2. El Mar

Cine fòrum; Oceanos
Dia: Divendres 22 d’octubre de 2010, a les 20’00h
Lloc: La Cate de Figueres
Ponent: Daniel Martín -Director CEAB de Blanes i Carles Font del Cineclub Diòptria


3. Els boscos
Cine fòrum; Planeta Tierra, Los Bosques (BBC)
Dia: Divendres 5 de novembre 2010, a les 20’00h
Lloc: La Cate de Figueres
Ponent: Martí Boada, Universitat Autònoma de Barcelona i Zeta Llinàs del Cineclub Diòptria


4. El futur del la terra vist pel cinema
Conferència – debat
Dia: divendres 19 de novembre 2010, a les 20’00h
Lloc: La Cate de Figueres
Ponent: Manuel Moreno, Universitat Politècnica de Catalunya


Tallers educatius

La màgia de l’animació
Taller educatiu per a nens  de 5 a 11 anys
Dia: 23 d’octubre de 2010, a les 11’00h
Lloc: Biblioteca Fages de Climent de Figueres


Temps d’ actuar
Desenvolupa el teu curt sobre la biodiversitat
Taller educatiu per a joves de 12 a 18 anys
Dia: Dissabte 20 de novembre de 2010, a les 10’00h
Lloc:: Biblioteca Fages de Climent de Figueres


Setmana de la Ciència amb els escolars

Activitat

Xerrada taller
Per a què serveix la biodiversitat? A càrrec de Dani Jiménez
Dia; 12 novembre 2010
A les 10.00h
Lloc:  Rambla de Figueres

Xerrada/espectacle per descobrir quin és el significat biològic de la riquesa més gran del nostre planeta. Després d’una introducció teòrica sobre el tema jugarem a entendre la biodiversitat amb un joc enquè tothom hi participarà. Amb un parell de canons de confetti plens de confetti de diferents tipus farem un llançament sobre el públic. En els llançaments demanarem al públic que agafi el màxim de confetti que pugui. Un cop tingui cadascú el confetti a les mans
començarà el joc.

L’objectiu del joc és fer viure als participants diferents canvis sobtats que simulin les grans catàstrofes que han succeït a la Terra i que demostraran que només les persones que tinguin més confetti diferent i, per tant, siguin més diversos tindran la possibilitat de sobreviure.


Activitat

Bosc de les Idees
Dia; 12 novembre 2010
a les 11.30h
Lloc: Rambla de Figueres 


El bosc de les idees consisteix en que cada grup classe vesteixi un arbre amb frases, pensaments, imatges i accions per tal de conservar els nostres boscos; i d’aquesta manera vestirem el bosc de les idees.

Aquesta activitat comporta un treball previ a l’aula, en que els mestres i els alumnes hauran de preparar tot allò que vulguin plasmar en el seu arbre, ja sigui en forma d’imatge o paraula, sempre i quan estigui relacionat amb la conservació dels boscos del nostre planeta.La metodologia del cicle  i les activitats paral•leles, segueixen  les directrius establertes er les Bases de Regulació de l’Acció Cultural de l’MTE, és a dir, ha de ser una activitat participativa, on s’experimenti i s’aprengui per visió directa i on el coneixement adquirit sigui mitjançant l’emoció.


Destacar la voluntat de l’AMTE per organitzar aquesta activitat amb la col•laboració i participació activa dels diferents agents culturals, amb un doble objectiu: que el producte resultant sigui científicament rigorós, amè i amb la major participació possible. En segon lloc difonent exhaustivament als diferents sectors de la societat per d’arribar al màxim de públic. Per això s’ha buscat realitzar l’activitat conjuntament amb la Universitat de Politècnica de Catalunya, el Museu del Cinema de Girona, la Biblioteca Comarcal de Figueres, l’associació Diòptria, el Patronat de la Catequística i  l’Ajuntament de Figueres entre altres.

Pretenem:

• Crear un espai de interacció entre la divulgació científica i els participants.

• Crear i potenciar una nova pedagogia, capaç de generar processos educatius integrals

• Crear línees de actuació que promoguin la formació continuada.

• Generar processos participatius amb l’objectiu de socialitzar el coneixement científic.

• Fer que l’AMTE promogui espais de reflexió, investigació i interpretació entorn la cultura científica.

• Potenciar i incrementar  l’esperit crític dels participants

• Construir una filosofia d’actuació basada a la participació,  l’experimentació i l’empatia.  
Los objectius que persegueix el cicle són:
• Donar a conèixer el cinema com a eina de divulgació científica a la vegada que instrument pedagògic.
• Difondre la ciència a la societat de forma amena i entretinguda a través de la projecció d’alguns dels films més representatius del cinema científic.
• Establir un debat sobre els temes científics de més actualitat.
• Augmentar la consciència per la conservació de la biodiversitat pel,  benestar i promoure el valor econòmic de la biodiversitat.
• Millorar el coneixement públic de les amenaces a la biodiversitat i els medis per conservar-la.
Creiem que unit al cicle de Conferències, als tallers “Del mar a la Biblioteca”  entre altres activitats del MTE el Cicle de Cinema i Ciència han transformat al ciutat de Figueres en un punt de trobament per la reflexió, el debat, la divulgació i l’anàlisi de la ciència i la tecnologia actual.
El cicle col•labora a la comprensió pública de la ciència, considerada actualment el valor i l’eix del funcionament de la societat. Cada dia científics, educadors i divulgadors tenen més clar la necessitat de fer arribar i de fer partícip el públic en general  la ciència i la tecnologia. Es parla de divulgació científica des de la necessitat d’índole cultural i utilitària. Cultural perquè la ciència és una de les majors conseqüències de la cultura, i per tant, tots hauríem de ser capaços de comprendre-la i apreciar-la. Útil perquè una certa comprensió  de la ciència i la tecnologia es necessària per viure en societats científiques i tecnològicament avançades.
Creem fermament que la educació no reglada contribueix d’una forma activa a la divulgació d’aquets valors per això aquesta aposta a l’organització dels tallers a la biblioteca i a la jornada a les escoles el 18 de novembre. Paral•lelament es bàsica, també la formació continuada d’aquí la celebració de les quatre sessions de cine fòrum.

 
« Anterior   Siguiente »

Archivo

© 2019 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres