Inici arrow Activitats arrow MOVILAB arrow El MOVILAB arriba a Figueres

El MOVILAB arriba a Figueres

Del 7 al 10 d’abril de 2010 el MOVILAB arribarà a Figueres. Durant els dies que estigui a la nostra ciutat, aquest “camió de la ciència” o laboratori sobre rodes estarà obert als centre d’educació primària i secundaria que han concertat visita a través de la regidoria d’educació de l’Ajuntament de Figueres. Després del pas dels escolars, el MOVILAB podrà ser visitat pel públic en general.

El MOVILAB ve de recórrer 16 localitats de l’Estat Espanyol. Va iniciar el seu periple a Valdepeñas i la va seguir Cordoba, Antequera, Baza i Andujar, d’aquesta última ciutat andalusa va tornar a Figueres on després de les vacances de Nadal i una petita posada a punt va reprendre la seva singladura, aquesta vegada ha visitat les ciutats de Lorca, Adra, Sevilla, Mérida, Plasencia, Talavera de la Reina, Cuenca, Villarrobledo, La Eliana i Elx. En els pròxims dies viatjarà a les Illes Balears, en concret a Eivissa i Formentera.

Quan es llegeixen els informes de seguiment del MOVILAB hi ha varies conclusions positives que podem enumerar: la repercussió que el projecte ha tingut en les localitats visitades, les fitxes que han omplert els docents dels centres escolars que han participat en els experiments, la valoració dels mateixos, la repercussió en  la premsa i altres avaluacions a les que és sotmesa aquesta experiència de divulgació científica. Però en aquests informes hi ha una dada que és el millor examen del projecte MOVILAB, Puja’t a la Ciència, és el que alguns nois/es escriuen en els seus blocs informàtics, el que ens fan arribar a través dels correus electrònics.

Coordinar els itineraris del vehicle pesat, acordar amb cada ajuntament el lloc on serà ubicat un camió de 17m de llarg, fer passar el major nombre possible d’escolars i de públic en general durant els tres dies d’estància del camió en la ciutat que ho ha sol•licitat, requereix entrega i, sobretot, convicció en el que es fa.

Quan dos anys enrere vam començar a conversar i plantejar-nos aquesta manera de divulgar la ciència, ignoràvem el molt treball que això comportaria i desconeixíem la repercussió que tindria. Bé, a dia d’avui, quan està a prop el final de la segona etapa, podem afirmar que el MOVILAB funciona bé i compleix amb el comès pel que va ser creat, la qual cosa, ens satisfà i ens porta a felicitar-nos per això.

Aquest projecte suma l’experiència del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) com a generadors de ciència i divulgadors de la mateixa, però també, s’aprofita de la nostra petita experiència en el disseny d’un vehicle de els característiques del MOVILAB i del nostre fer com a grup empresarial ubicat en el sector del transport. No obstant això, l’aportació de la Fundació Padrosa, a través del Museu de la Tècnica de l’Empordà (MTE) va més enllà, en concret, fins a involucrar-nos en tots els detalls del projecte i participar d’igual a igual en el mateix. D’això es tractava, de construir conjuntament una activitat comú i de portar-la per tots els racons de la geografia espanyola.

A l’abril, quan el camió científic faci una parada durant quatre dies a Figueres farà alguna cosa més que estar a la nostra ciutat, serà un humil exemple del retorn social que la nostra fundació i el museu que la representa facin. Ens agradaria que ho gaudissin.   


Pàgina web del MOVILAB: www.proyectomovilab.es
 
« Anterior   Següent »
© 2020 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres