Inici arrow Col·lecció arrow Màquines d'escriure

Edelmann

1

12345

 

  • Fabricant: Wernicke, Edelmann & Co., Berlin, Alemanya
  • Número de sèrie: 16014
  • Primer any de producció: c.1897
  • Preu original: 85 - 125 marcs alemanys
  • Màquina d’índex corbat que imprimia 84 caràcters. Aquests es trobaven agrupats en una roda impressora i estaven dividits en tres fileres: majúscules, minúscules i números o símbols. A la part frontal de la màquina hi havia una plantilla amb un mànec o un pom que permetia escollir els caràcters; per  imprimir-los calia accionar aquest mànec cap avall. A la part esquerra de la màquina estaven disposades tres palanques: una per realitzar els espais, una altra per les majúscules i la tercera per activar els números i símbols. L’Edelmann utilitzava un tampó impregnat de tinta per la impressió dels caràcters.
    Una característica especial d’aquesta màquina era que la roda impressora estava molt separada del carro amb l’objectiu que es poguessin realitzar diferents còpies alhora. Un altre tret destacable és la plantilla semicircular de porcellana, un material resistent al pas del temps.
    L’Edelmann va ser introduïda al mercat l’any 1897 per Wernicke, Edelmann & Co. de Berlín però fins a la fi de la seva producció, a finals de la dècada de 1910 va ser fabricada per tres empreses més, una a Berlín i dos a Frankfurt. La darrera firma que va fabricar l’Edelmann, s’anomenava Julius Pintsch Ac. (Frankfurt) tot i que la seva principal línea de producció eren les làmpades de gas, durant un curt període de temps va manufacturar l’Edelmann. Aquesta empresa va dirigir la comercialització d’aquesta màquina cap als discapacitats físics que tornaven de la Gran Guerra per questa raó va situar la màquina sobre una taula i a través d’un pedal (semblant a una màquina de cosir) s’activaven les funcions de les majúscules, minúscules i els números, facilitant així el treball a persones, per exemple, sense un braç.
 
« Anterior   Següent »

© 2018 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres