Inici arrow Col·lecció arrow Màquines d'escriure

Fay-Sho nº4

foto 1

foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5

 

  • Fabricant: Remington-Sholes Co. Chicago, Estats Units. A partir del 1901 Fay-Sholes Co.
  • Inventor: Zalman Sholes i Franklin Remington
  • Primer any de producció: c.1896
  • Primer any de producció d'aquest model: c.1899
  • Preu original: 100$

Aquesta màquina es va començar a comercialitzar amb el nom REM-SHO, fent referència als seus fabricants: Zalman Sholes i Franklin Remington. El primer era fill de L.C Sholes, inventor de la primera màquina d’escriure fabricada en sèrie (Sholes & Glidden), i el segon, era el fill d’un dels germans Remington, fabricants d’armes i d’aquesta primera màquina d’escriure (E. Remington & Sons). Però, al 1901 la Remington-Sholes Co. va haver de canviar el nom pel de FAY-SHO (Fay era el president de la companyia), degut a un litigi judicial amb la companyia Remington Typewriter Company*, ja que aquests no volien que s’utilitzés el seu nom. Fay malgrat tot, no va renunciar mai al insigne cognom i va apel•lar a les corts nord-americanes, i aquestes, finalment, l’hi van donar la raó. Per aquest motiu s’han conservat exemplars amb diferents noms com Rem-Sho, Fay-Sholes, Remington-Sholes entre altres. 

Mecànicament, la forma d’impressió dels primers models era l’upstrike, és a dir, els segments lliscaven fins a colpejar la part de sota del carro, per tant el mecanògraf no veia allò que estava escrivint. Els fabricants de la Fay-Sho van introduir un nou mecanisme per activar les majúscules, els símbols o el números. Quan s’accionava el shift es movia tota la cistella de portatipus en comptes del carro com succeïa en la majoria de màquines del moment. Anys més tard aquest sistema es va convertir en estàndard per totes les màquines d’escriure.

El 1905 van aparèixer al mercat els models 10 i 11, màquines d’escriptura visible (frontstrike),malgrat tot, la seva producció va durar poc temps ja que el 1908 la companyia es va declarar en fallida i tots els seus actius van ser venuts a una firma de màquines d’escriure francesa, la Japy Frères.
La Fay-Sho nº4 és una màquina de ferro colat però recoberta amb una capa de coure oxidat que juntament amb un relleu d’estil neoclàssic l’hi donaven l’aspecte d’un temple grec.

*La Remington  Typewriter Co no tenia cap lligam amb la família Remington, la fàbrica que va produir la Sholes & Glidden (E. Remington & Sons).  

 
« Anterior   Següent »

© 2020 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres