Inici arrow Activitats arrow MOVILAB arrow MOVILAB. Súbete a la Ciencia

MOVILAB. Súbete a la Ciencia

El 18 de novembre, a Valdepeñas, el MOVILAB va iniciar la seva singladura. Dos anys de dura feina concloïen en aquest punt de partida i, tanmateix, la satisfacció i l’alegria de veure els escolars de la població manxega fer experiments, mirar per un microscopi i, sobretot, preguntar i fer-se preguntes, compensava tots els esforços. Aquesta aula sobre rodes, en que el seu full de ruta, s’anirà poblant de ciutats i viles d’Espanya, és fruit de la unió d’esforços de tres institucions, el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología) i la Fundació Padrosa, que han cooperat en aquest projecte comú.

Súbete a la Ciencia és el subtitular del MOVILAB i aquest anunciat ho diu tot, es tracta de divulgar i conèixer el valor de la Ciència, del coneixement en si mateix, de que els nostres escolars i públic en general coneguin per visió i experimentació directa principis bàsics científics. Per això, s’han dissenyat una sèrie de tallers dirigits a tota la població i a grups d’alumnes des dels 14 anys i altres talles adaptats per alumnes de 6 a 13 anys.
¡Hágase la luz! i ADN, la hoja de ruta son els dos tallers ideats per alumnes de la ESO i Batxillerat i públic en general. La vida a través del microscopio i Creando luz química; hazte luciérnaga son activitats pels alumnes de Primària.

¿D’on prové la llum?, ¿com podrem produir llum?, ¿podem veure la llum del sol amb altres “ulls”?, ¿la lluna emet llum?, ¿les plantes i els animals poden produir llum? Son preguntes que tenen complida resposta en el grup de tallers pensats per la llum. ¿De que estan formats els essers vius? Es la principal pregunta del grup dels tallers en que es treballa l’ADN. En definitiva, conèixer, aprendre, experimentar, compartir son sensacions que els visitants del MOVILAB poden experimentar.

El MOVILAB viatjarà per les comunitats d’Espanya amb la secreta intenció de inocular el virus de la vocació científica entre els nostres joves. El futur del nostre país es juga en la nostra capacitat d’investigar, innovar i desenvolupar ciència i d’aplicar aquests coneixements (tecnologia) perquè la nostra societat sigui més prospera i lliure. En definitiva, s’escriu i es parla de la societat del coneixement i, aquest, és un intent humil d’apropar el coneixement a tots, de manera veraç, rigorosa i senzilla.

L’origen del MOVILAB l’hem de buscar a l’any 2006, quan el Museu de la Tècnica de l’Empordà (MTE) es va dissenyar el primer museu-mòbil de la nostra fundació. Aquell museu-mòbil va iniciar un viatge pels pobles i comarques de la província de Girona. Aquell museu sobre rodes va introduir a les persones que el visitaven en els camins de la humanitat fins arribar a la societat científica i tecnològica dels nostres dies. Molt li devem aquell museu-mòbil, amb ell varem aprendre a resumir, a explicar, a fer una museografia mòbil i donar-li a les nostres exposicions un segell personal, “un estil MTE”, diguem nosaltres. D’aquella experiència varem aprendre, ho varem fer dels nostres errors de disseny i concepció de convertir un camió en un espai expositiu i didàctic.
Lector i visitant de la nostra pàgina web, si us topeu amb el MOVILAB a la vostra ciutat, aneu a veure’l i feu-lo amb els vostres fills i grans, sols o acompanyants. Pugeu a la Ciència, aquesta frontera fascinant del coneixement humà.

Pàgina web del MOVILAB: www.proyectomovilab.es
 
Següent »
© 2020 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres