Inici arrow Col·lecció arrow Calculadores

Calculadores


LES CALCULADORES AMB TECLAT


La idea de introduir el teclat a les calculadores responia a la necessitat de facilitar l’ingrés de les dades i augmentar la velocitat d’execució de l’operador. Els primers enginys que incorporaven el teclat es van desenvolupar als Estats Units, sembla que Europa es conformava amb les màquines tipus Odhner on els cursos eren els encarregats de la introducció dels dígits. 


Image
Dorr Eugene Felt
El primer intent d’incorporar un teclat a una calculadora el va dur a terme D.D. Parmalee, el 1850  incorporava nou tecles numerades del 1 al 9.  Però malgrat aquests primers intents no serà fins el 1884 quan Dorr Eugene Felt desenvolupa un teclat eficient per les màquines de calcular. El primer prototip va ser fabricat utilitzant una caixa de macarrons de cartró; broquetes de carn i bandes de goma, així doncs, no és estrany, que es conegués com la Macaroni Box. Actualment podem trobar aquest prototip exposa a Smithsonian Institution a Washington.

Felt, el 1886, va inventar el Comptometer,  per la seva fabricació es va associar amb Robert Tarrant que li proporcionarà diners i un espai per treballar, fruit d’aquesta aliança el 1887 es patentar la Comptometer i es crea la Felt & Tarrant Manufacturing Company.

Felt, volia que l’usuari estalviés temps quan utilitzés la màquina, per això quan aquest premia la tecla aquesta feia un recorregut proporcional al seu valor ( el 8 feia un recorregut més llarg que el 3) i al mateix temps que ingressaves la xifra es sumava al resultat. Per tant era una màquina ràpida i fiable que va ser utilitzada tant en negocis com en la ciència. Felt millorava progressivament el seu invent fins que el 1889 va patentar la Comtograph una evolució de la Comptometer que incorporava un nou dispositiu per imprimir operacions.

Image
William Seward Burroughs


Paral•lelament a Felt, un altre inventor William Seward Burroughs, va concebre l’idea d’una calculadora amb tecles, aquesta es convertiria en la primera màquina de calcular amb èxit comercial. Burroughs va desenvolupar la calculadora en una botiga de màquines de calcular de Frank S.Baldwin, inventor de la Baldwin Calculating. Després de treballar-hi durant vuit anys el seu primer disseny d’una màquina de sumar i imprimir registre veia la llum, era el 1888. Aquesta màquina però, va rebre moltes queixes pel mal funcionament de la manovella i perquè només imprimia el resultat final de l’operació, per això només se’n van vendre unes 50 unitats.

Per evitar errades mecàniques, Burroughs va dissenyar el mecanisme Automàtic Control, de la seva primera aplicació funcional en va sorgí el model Burroughs Class I (1892). Amb aquest model l’inventor havia aconseguit el seu objectiu, malauradament només va veure el principi de l’èxit de les màquines Burroughs, ja que William moria el 1894.

Image
Patents Felt i Burroughs 

© 2020 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres