Inici arrow Activitats arrow Exposicions temporals arrow Tajadura: l'esforç per recuperar la història

Tajadura: l'esforç per recuperar la història

L’exposició  vol ser un doble homenatge per una banda a la figura de Joan Manuel Tajadura Ijalba, investigador i modelista naval. Per l’altra -dins l’any que es celebra el 150 aniversari de l'avarament de l'"Ictineu"- a la figura de Narcís Monturiol. 
Amb l’Exposició , el MTE, pretén complir tres objectius: Primer donar a conèixer la feina i l’esforç del modelista i historiador local Tajadura.  En segon lloc, mostrar part de la col•lecció Tajadura i el procés artesanal de treballar i en tercer lloc donar a conèixer la figura dels mestres d’aixa i de Monturiol.
Desprès d’una introducció al món dels calafats i els mestres d’aixa el visitant trobarà una breu biografia de Joan Tajadura. La descripció de la seva feina mitjançant maquetes de les embarcacions en diferents fases del procés del treball, començant pel plànol i acabant amb la peça completa. Entre les peces exposades en destaquen la barca Wilson, de la familia Dali o el llagut Nicolas de la famlia Contantinus Pappriconomos, recol•lectors de corall d’origen grec. L’última part de l’exposició anirà destinada a mostrar diferents maquetes ja finalitzades entre les quals en sobresurten les de l’Ictineu de Monturiol i informació inèdita del monument que es volia fer a Cadaqués a la figura del inventor del submarí. 
L’espai expositiu es divideix en dos grans blocs més un àmbit de transició: La evocació d’un taller mitjançant fotografies de l’època i eines de calafat i de mestre d’aixa. Es reprodueix també el mateix taller de Sr. Tejadura amb fotografies, eines i reproduccions de barques en diferents moments del procés de la seva fabricació( del plànol inicial al resultat final).  Un Àmbit de transició, amb un audiovisual en el qual es podrà veure tot el treball de Tajadura des de que realitza a escala els plànols originals, inicia la maqueta a escala i finalitza la feina.  Un segon espai on s’evoca una platja amb diversos elements característics de la mar ( xarxes, gambines, rems, etc. ) integrat en aquest espai s’exposaran diferents models de barques amb una fitxa informativa de cada barca. L’exposició finalitza amb l’homenatge a Narcís Munturiol amb diferents  reproduccions del submarí Ictineu. 


DOSSIER DE PREMSA

FOTOGRAFIES DE LA INAUGURACIÓ A FIGUERES

 
« Anterior
© 2018 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres