Inici arrow Col·lecció arrow Història

Història


Va haver-hi un temps en què va canviar la vida. En aquella època, el progrés científic i tècnic van propiciar la Revolució Industrial. Una visita atenta pel Museu de la Técnica de l’Empordà és un retrobament amb aquest periode.

L’automòbil, el motor de quatre temps i el de benzina, el fonògraf, el telèfon, les maquines de fotos, són invents que abarquen el segle XIX en la seva totalitat. Les màquines d’escriure i de cosir, encara que van néixer en el segle XVIII, tenen la seva posterior evolució en el XIX. Un recorregut per la planta baixa del museu ens aproxima als primers temps d’aquests invents. I a les primeres passes de la seva evolució.

Hispano Suiza
Rellotge Morez

  

El motor de benzina, inventat per Daimler/Maybach o el motor de quatre temps, inventat per Otto el 1876, són sens dubte, invents del dinou. El Museu de la Técnica de l’Empordà exhibeix una joia del automóvil, un Hispano Suiza de principis del segle XX.

Unes passes més enllà de l’Hispano, a la planta baixa, s’hi exposen a tall d’introducció, uns quants rellotges Morez Comptoise: el seu mecanisme senzill i lent encara mesura el nostre temps complicat i ràpid.

Centraletes telefòniques. Una càmera de diapositives, precursora de la càmara de cinema juntament amb una càmera fotográfica. Petits estris que fan la vida més còmode. Una esmoladora de fulles d’afaitar. Fonògrafs. Receptors de ràdio… i un munt d’objectes que narren la transició del domini de la mecànica a les primeres passes de la tecnologia de la informació i del coneixement.


Premses
Estufes

 

En un altell, camí de l’accés al primer pis, un vidre transparent desvela una col.lecció d’estufes. Obres d’art per l’art d’explicar histories amb calidesa.
Entre pis i pis, a les escales, pòsters publicitaris conviden al viatge a llocs que eren llunyans i exòtics. Emblemes de marques de màquines o un quadre on s’hi llegeixen unes draconianes normes laborals. 
© 2021 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres