Mirades Industrials
L’Alt Empordà va ser, durant les primeres passes de l’era industrial, una terra fèrtil en indústries. Fent una mirada retrospectiva podem trobar multitud d’exemples d’aquella realitat: la fabricació de rajols a Vilafant, els motors Fita a Figueres, la indústria surera a Agullana, l’empresa Alumbrado Electrico de Figueres fundada per Carles Cusí el 1904, o la Fàbrica d’espelmes de Laureà Delclòs també de Figueres. Fàbriques de gel, de pastes de sopa, activitats mineres i fàbriques de ciment i talc completaven l’amplia diversitat de la indústria altempordanesa.
Al llarg del s.XX la indústria es transformà i va prendre camins diversos: varen entrar en escena nous mercats, noves exigències tecnològiques i nous productes. Les velles indústries, la majoria de caràcter familiar, varen tancar les portes com l’empresa elèctrica de Carles Cusí o la indústria surera d’Agullana, altres es varen modernitzar i adaptar a les noves demandes. Aquest va ser el cas de Ceres Roures o Riera i Juanola. D’altres, degut al caràcter emprenedor dels empordanesos, han sorgit de nou com és el cas de la Samart que inicia la seva activitat al1942 amb la construcció de ràcords per inflar les rodes de bicicleta. Totes elles, de sectors tan diversos com els transports, la nàutica, l’alimentació, la indústria vitivinícola o components industrials configuren l’àmplia i diversificada indústria altempordanesa actual. 
El comerç i el turisme han desplaçat a un segon terme la indústria però aquesta és encara un dels sectors més importants de l’economia de l’Alt Empordà.  Per tal d’apropar aquesta realitat sovint desconeguda pel gran públic, el Museu de la Tècnica de l’Empordà inicia una nova activitat que, sota el títol de Mirades Industrials, pretén redescobrir la història industrial contemporània de la comarca i apropar-la al gran públic.
La iniciativa, de caràcter mensual i gratuïta, consisteix en la realització d’una visita guiada a vuit empreses alt-empordaneses significatives tant per la seva singularitat, història o producció. Donades les característiques de la proposta i la limitació d’aforament tot aquell que estigui interessat en participar-hi haurà d’inscriure’s prèviament (972 508 820- Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la ). 

EMPRESES I DATES DE LES VISITES:

1. GRÀFIQUES MONTSERRAT
Dia: 31 d’octubre del 2008
Hora: 17 hores
Lloc de trobada: carrer esperança, 6 Figueres
Visita: Museu-col·lecció de l’impremta

2. GARCIA DE POU

Dia: 28 de novembre del 2008
Hora: 12 hores
Lloc de trobada: Garcia de Pou Grup. Ctra. de Navata a Ordis "La Fábrica" Ordis
Visita: instal·lacions de l’empresa

3. HIDROELÈCTRICA DE L’EMPORDÀ – MUSEU DE L’ELECTRICITAT

Dia: 19 de desembre del 2008
Hora: 17 hores
Lloc de trobada: C/Sant Josep 21, Figueres
Visita: Museu de l’electricitat

4. RIEJU
Dia: 30 de gener del 2009
Hora: 12 hores
Lloc de trobada: C/Borrassà 41-45 Figueres
Visita: Fàbrica Rieju

5. SAMAR’T

Dia: 27 de febrer del 2009
Hora: 17 hores
Lloc de trobada:  Ctra. N II Km 2.6 17740 VILAFANT
Visita: Fàbrica Samar’t

6. CERES ROURA
Dia: 27 de març del 2009
Hora: 11 hores
Lloc de trobada:  C/Itàlia s/n Polígon Industrial Firal Figueres
Visita: Ceres Roura

7. AD. Tramontana
Dia:
24 d’abril del 2009
Hora: 11 hores
Lloc de trobada: Carretera de Garrigàs a Sant Miquel s/n Palau de Santa Eulàlia
Visita: A.D. Tramontana

8. PA FI

Dia: 29 de maig del 2009
Hora: 17 hores
Lloc de trobada: Pol. Ind. CM 3 c/ Perpignan 9 Vilamalla
Visita: Instal·lacions Panificadora Figuerense S.L.
 

 
 
« Anterior   Següent »

Arxiu

© 2020 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres