Inicio arrow Noticias arrow Museu Mòbil

Museu Mòbil


Els camins de la humanitat: ciència i tecnologia és una exposició itinerant del Museu de la Tècnica de l’Empordà (MTE) que té com objectiu principal donar a conèixer el museu i explicar, de forma sintètica i entenedora, l’evolució tecnològica de la humanitat, des del descobriment del foc fins a la carrera espacial.
Situada a l’interior d’ un semiremolc de 17 metres de llargada, l’exposició va iniciar la seva singladura el mes de juliol de 2006 a Pals. En sis mesos va recórrer vint-i-vuit poblacions de la demarcació de Girona i la varen visitar més de tretze mil persones. Després d’una parada durant el primer semestre del 2007, el Museu Mòbil reprèn la seva activitat i inicia la seva segona temporada recorrent una altra vegada la geografia gironina.


DATES I POBLACIONS

Figueres- Trobada de Casals d’estiu de l’Alt Empordà 2007

27 de juliol

Horari: 10 a 13’30 hores

Lloc: Passeig Nou (Parc Bosc)


Vilajuïga

28-29 juliol

Horari: 11 a 14 hores / 17 a 20 hores

Lloc: c/Sant Sebastià (davant de l’Ajuntament)

En en el marc de la Festa Major de Vilajuïga


Puigcerdà

10 d’agost

Horari: 11 a 14 hores / 17 a 20 hores

Lloc: Plaça Santa Maria


Garriguella

17 d'agost

Horari: 11 a 14 hores / 17 a 20 hores

Lloc: Davant del cementiri municipal

Tossa de Mar

28 al 30 d’agost

Horari: 11 a 14 hores / 17 a 20 hores

Lloc: Estació d’Autobusos


Lloret de Mar

31 d’agost al 7 de setembre

Horari: 11 a 14 hores / 17 a 20 hores

Lloc: Passeig Mossèn Cinto Verdaguer (davant del Museu del Mar)


Santa Coloma de Farners

25 al 27 de setembre

Horari: a concretar

Lloc: a concretar


Besalú

28 de setembre

Horari: a concretar

Lloc: a concretar


Olot

4 al 7 d’octubre

Horari: a concretar

Lloc: a concretar

L’exposició proposa un recorregut pels principals episodis de l’evolució tecnològica de la humanitat a través de la tematització de cinc espais diferenciats:


L’evolució tecnològica

El foc, la roda i la màquina de vapor són tres grans avenços tecnològics que varen transformar la forma de viure i entendre la societat. Entre els tres avenços tecnològics varen transcòrrer més de 400.000 anys; un període caracteritzat pels canvis socials i tecnològics lents i pausats en el temps. A partir de 1750, amb la Revolució Industrial, aquesta dinàmica es va trencar i es va entrar en un període d’evolució i transformació tecnològica constant.


Els ciments de la societat contemporània

El segle XVIII fou el segle de les llums, l’era de la Il·lustració, un moviment no només espiritual, cultural, resultat del racionalisme del segle XVII i de l’auge de les ciències naturals, la investigació i la tècnica, sinó també un moviment social molt important, que va influir en la vida quotidiana de milions de persones a tot el planeta. Aquesta revolució intel·lectual va posar les bases que permeten entendre la Revolució Industrial.


Els protagonistes

Anomenem Revolució Industrial a la transició d’una societat agrícola i manufacturera a una societat fabril i mecanitzada. Una de les protagonistes més importants fou la màquina de cosir; la primera màquina moderna aparegué el 1844 a Anglaterra i a Amèrica, invent que va permetre un avenç en la producció tèxtil

Per la seva banda, l’aparició de la màquina d’escriure fou una de les majors contribucions tècniques que va fer possible fer front a l’augment de l’administració, la comptabilitat i l’intercanviï epistolar que va provocar l’auge dels negocis del S.XIX. Un invent imprescindible pels negocis, estudis i la cultura durant el període de 1873 fins ben entrada la dècada dels 80 del S.XX en què apareix en escena l’ordinador personal.


El temps ahir i avui

Amb l’aparició dels rellotges mecànics l’home va controlar per primera vegada el temps, els Horloge Comtoise en són un bon exemple. Tot i ser la primera peça mecànica feta en sèrie cada rellotge anava personalitzat: amb el nom del venedor i el de la població on vivia.


Canvi constant

A partir de finals del SXIX una segona onada de revolució tecnològica va posar les bases de la tecnologia actual; ràdio, telèfon, televisió, etc. Foren aparells cada vegada més habituals a les cases fins arribar a l’actualitat que convivim amb centenars d’aparells que ens faciliten i ens fan més còmode el dia a dia.

La conquesta de l’espai és una de les fites més importants del S.XX. Els avanços científics d’aquell segle juntament amb el context polític de la guerra freda van possibilitar una de les imatges més recordades de tots els temps l’arribada de l’home a la Lluna(1969). Aquest va ser el punt de partida d’un somni que ha de portar a la humanitat a aconseguir noves fites com trepitjar Mart o viure de forma permanent a l’espai.


 

 

 
« Anterior
© 2020 Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres